Archief

Nieuwsbrief 27 november 2022

Inleiding

In deze nieuwsbrief een bericht van de General Assembly in Praag, onze nieuwe fractiemedewerker voor de Arnhem-fractie, bekendmaking van de datum van het Volt-Provinciale Statencongres en borrelnieuws.

Bericht van de General Assembly in Praag

Op 8 en 9 oktober vond in Praag de General Assembly (GA) van Volt Europa plaats. Dit congres voor alle leden van alle nationale Volt-partijen is met meer dan 800 aanwezigen heel goed bezocht! Onze Arnhemse raadsleden Marlies Neutkens en Niels Scholten waren er ook bij.

Niet iedereen kon echter een weekend naar Praag om het congres bij te wonen. Het bestuur van Volt Arnhem-Nijmegen besloot daarom een vertoning van de GA te organiseren. Op zaterdag 8 oktober en zondag 9 oktober zaten wij als bestuur in Multifunctioneel Centrum De Omnibus in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Ondanks wat gestress om een technisch mankement hebben wij met behulp van een beamer alle gebeurtenissen op het hoofdpodium heel helder kunnen volgen. Maurits van de Geijn, de wethouder namens Volt in Arnhem, kwam ook langs. Met de aanwezigen voerden wij goede discussies over de waarden van Volt Europa en hoe wij die kunnen toepassen op lokaal niveau.

Tijdens de GA zijn er naast procedurele stemmingen ook heel interessante discussies gehouden over wat de prioriteiten van Volt Europa zouden moeten zijn. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden al in 2024 plaats, en na een peiling onder Volt-leden werden de volgende 10 prioriteiten gepresenteerd:

1. a more democratic Union,

2. energy transition and security,

3. mitigation of global warming,

4. common European defence,

5. equal opportunities,

6. common migration policy,

7. tax justice,

8. European infrastructure and connections,

9. sustainable well-being,

10. the future of education.

Wij hebben als bestuur erg positieve dingen gehoord van de mensen die in Praag bij de GA waren, en het was ook van veraf heel bijzonder om naar te kijken. We beschouwen deze bijeenkomst om samen het congres te kijken in Schuytgraaf als een geslaagde actie, en wij gaan soortgelijke activiteiten dan ook ondernemen in de toekomst.

Het volgende Volt Europa-congres kun je ook alvast in je agenda zetten: 3 en 4 juni 2023, in Boekarest in Roemenië. Wij verwachten dan opnieuw een evenement te organiseren om met de beamer mee te kijken met de Volt-Arnhem/Nijmegen-leden die naar Boekarest gaan!

Bestuur Volt Arnhem-Nijmegen

Onze nieuwe fractiemedewerker Faye Hartman stelt zich voor

Beste Volt-leden van Arnhem en Nijmegen,

Ik ben Faye, de eerste fractiemedewerker van Volt Arnhem. Na mijn kandidaatstelling bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 wilde ik graag betrokken blijven bij Volt.

Als fractiemedewerker steun ik onze twee raadsleden en fractievolgers op praktisch, inhoudelijk en politiek vlak. Zo houd ik de agenda bij, plan ik afspraken en werkbezoeken in en notuleer ik bij de fractievergaderingen. Verder laat ik het geluid van de Arnhemse Volt-fractie horen op sociale media en denk ik mee over oplossingen voor Arnhem.

De dynamische omgeving van de lokale politiek past bij mij. Het is een mooie uitdaging om structuur te brengen in een nieuwe fractie. Ik houd het overzicht, zodat Niels, Marlies, Wibe en Christiaan zich volledig kunnen focussen op het vertegenwoordigen van de inwoners van Arnhem.

Ik ben in september begonnen aan de premaster Bestuurskunde in Rotterdam. Ik pas nieuw geleerde inzichten toe bij de Volt-fractie en breng voorbeelden uit de Arnhemse politiek mee naar mijn studie. Mijn persoonlijke interesses liggen bij stedelijke voedselvraagstukken en interactive governance.

Wil je een keer de wekelijkse fractievergadering bijwonen, heb je suggesties voor een evenement waar wij bij moeten zijn of heb je andere ideeën voor de Arnhemse Volt-fractie? Laat het ons dan weten via fractie.arnhem@voltnederland.org!

Maandelijkse regioborrels

Voortaan staat in de nieuwsbrief de locatie van de borrel van deze en de volgende maand met het bestuur en andere leden. De borrels vallen op de tweede dinsdag van de maand, in de oneven maanden in Nijmegen, in de even maanden in Arnhem.

Borrel 8 november in Nijmegen

Volt Arnhem-Nijmegen organiseert maandelijks een borrel waar leden met elkaar in contact kunnen komen. De eerstvolgende borrel is al op dinsdag 8 november in Nijmegen in Tierny’s Pub. Max Luijendijk verlucht deze avond met stellingen met betrekking tot de Provinciale Statenverkiezingen.

Het adres van Tierny's Pub is Molenstraat 55, 6511 HA in Nijmegen.

Themabijeenkomst 13 december in Arnhem

In december heeft Volt Arnhem-Nijmegen een themabijeenkomst die op een nader te bepalen locatie in Arnhem zal plaatsvinden. Deze avond zal in het teken van inclusie/diversiteit staan.

Helaas bereikte op 25 oktober ons het bericht dat onze vaste locatie in Arnhem, Grand Cafe Metropole, per direct stopt. We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. In de volgende nieuwsbrief zullen we de locatie geven.

Foto: 221011 Borrel_Metropole_Arnhem.jpg

Nieuwsbrief 11 oktober 2022

Inleiding

Een nieuwe nieuwsbrief, met enige vertraging. Voortaan wordt de redactie vanuit het landelijk bureau verzorgd. Het nieuwe proces werd gaandeweg aangepast. Veel was dus bij het schrijven nog onduidelijk, bijvoorbeeld of de mail nog in de ‘Volt-koppensnellenstijl’ aangeleverd gaat worden. ‘Volt-koppensnellen’ is de manier waarop de nieuwsbrief alleen koppen en linken naar de website bevat, zodat de lezer in een oogopslag kan zien of er iets voor diens gading bij zit. Het proces werkt alleen nog niet naar behoren, dus wordt de nieuwsbrief op de oude manier verzonden.

In deze nieuwsbrief als vanouds een ‘bericht van de Volt-fractie’, met daarin de introductie van de fractievolgers, en de nieuwsservice van de fractie. In ‘succesvolle campagne bij intromarkt Nijmegen’ vertelt het bestuur over de informatiestand die we hadden op Radboud University. In ‘drie bestuursleden formeel ingestemd’ wordt het resultaat van de laatste stemronde gemeld. Succes nieuwe bestuursleden! En er zit nog meer in het vat… ten slotte wordt in ‘Volt-bierpakket’ de bierliefhebber gewezen op Volt-bier.

Bericht van de Volt-fractie

Jullie kennen allemaal onze Arnhemse raadsleden Marlies en Niels. Maar wisten jullie ook dat er twee fractievolgers voor Volt zijn. Dit zijn Wibe Snelting en Christiaan Zevenbergen. Samen vormen zij de Volt-fractie.

Wibe en Christiaan mogen niet stemmen in de raad, maar zij mogen wel de Volt-fractie vertegenwoordigen in de raadskamers.

Ongeveer één keer per maand is er een raadsvergadering waarin alle formele besluiten genomen worden. Hiertussen zijn wekelijks de raadskamers., waarbij meestal drie verschillende vergaderingen parallel plaatsvinden. Daarom is het dus goed dat er fractievolgers zijn, want het is onmogelijk voor Marlies en Niels om dit allemaal te volgen.

Marlies, Niels, Wibe en Christiaan willen jullie graag actiever op de hoogte houden van wat er speelt in de raad; en ook soms wat meer achtergrond geven bij de standpunten en het stemgedrag.

Om dit te doen is een WhatsApp- en Signalgroep gevormd. Ben je hierin geïnteresseerd? Maak dan gebruik van één van de volgende links: Whatsapp of Signal. Deze groepen zijn openbaar. Deel ze dus vooral ook met mensen die wel geïnteresseerd zijn maar (nog) geen lid.

Succesvolle campagne bij intromarkt Nijmegen

Eén van de leukste dingen bij Volt is dat we weinig ervaring hebben. Daarom kunnen we lekker experimenteren met nieuwe dingen. Zo wilden we iets nieuws proberen rondom de introductiemarkt in Nijmegen. Bij deze markt kun je een kraam huren en je zo presenteren aan tienduizenden nieuwe en bestaande studenten. In totaal staan er wel 100 stallingen van sportclubs, studentenverenigingen en hobbyclubs. Er is elk jaar ook een plein ingericht voor politieke partijen en je raadt het al: Volt was er voor het eerst bij! In totaal waren er wel 15 partijen aanwezig, de meeste met hun jongerenafdeling. Bij Volt hebben we geen jongerenpartij omdat onze partij zelf zo jong is. Daarnaast mag iedereen meeschrijven aan het beleid, of je nu jong of oud bent. Je hebt dus direct invloed en hoeft niet eerst actief te zijn bij de jongerenpartij.


We hadden al onze vlaggen, T-shirts, stickers en flyers van stal gehaald om onze kraam aan te kleden. Nadat we ons spuitbare stoepkrijt hadden opgespoten – en na boze gezichten van de organisatie weer hadden weggehaald – konden we beginnen. Berry, Jan en Jeroen waren de trotse vertegenwoordigers van Volt.


Langzaam druppelden de eerste studenten binnen. In het begin zagen we vooral veel studenten Politicologie, maar het werd drukker en drukker. We hebben veel studenten kennis kunnen laten maken met onze partij en onze ideeën. Binnen een mum van tijd waren we uitgedroogd en hadden we extra water nodig om de kelen te smeren. Tijdens de topdrukte, zo rond 15:00u, stonden er wel 10 studenten bij onze kraam met elkaar de ideeën van Volt te bespreken. Daarvoor en daarna hebben we ook kennis gemaakt met andere partijen en tips gekregen hoe we het nog beter kunnen doen. Wat leverde het op? Dat is moeilijk te meten. We hebben in ieder geval zo’n 50 e-mailadressen opgehaald van mensen die graag onze nieuwsbrief willen ontvangen (hallo nieuwe mensen!) Hopelijk levert het ook veel nieuwe leden en natuurlijk stemmen op.


Wat hebben we geleerd?

Als stickers en flyers een uur voor het einde op zijn, heb je te weinig stickers en flyers. Of te veel enthousiasme 😊

Veel mensen willen goodies. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Er zijn veel goede ideeën, maar zorg ook voor een manier om ze te bewaren.

Maak het makkelijk voor mensen om Volt te volgen of te helpen.

Iedereen was het erover eens dat we dit idee de komende jaren zeker moeten herhalen. Het zorgt voor veel verbinding met een leuke groep enthousiastelingen die we bij Volt goed kunnen gebruiken!

Drie bestuursleden formeel ingestemd

Het bestuur van Volt Arnhem-Nijmegen begint steeds meer vorm te krijgen. Deze week zijn er drie bestuursleden formeel ingestemd. Michel Bergijk (communicatie), Max Luijendijk (secretaris) en Richard van Riessen (politiek-city-lead Arnhem) waren al actief als ad interim. Nu zijn ze ook door de leden ingestemd en daarmee officieel benoemd als bestuurslid. Alle nieuwe bestuursleden zijn ruimschoots verkozen met meer dan 80% positieve reacties.

Het regionale bestuur bestaat verder uit Jeroen van Ginneken (co-regio lead), Jan Jensma (penningmeester) en Niels Venselaar (organisatie city-lead Arnhem). Tineke Otter vervult de komende periode een rol als ad-interim-co-regiolead. Er wordt nog gezocht naar een organisatie-city-lead Nijmegen en overige gemeentes.

Ten slotte zijn we in gesprek met een enthousiaste vrouw voor Nijmegen om ons bestuur uit te breiden. Ook in de andere gemeentes van de regio hebben we ruimte voor enthousiaste vrijwilligers die het Volt gedachtegoed lokaal willen uitdragen. Ook expats en niet-Nederlanders worden uitgenodigd deel te nemen aan het regiobestuur. We zijn dan ook niet voor niets een pan-Europese politieke partij.

Maandelijkse regioborrel

Omdat de Volt-bierpakketen uitverkocht zijn bij deze een uitnodiging voor de maandelijkse regioborrel vanavond, deze keer in Grand Cafe Metropole.