Archief

Nieuwsbrief 3 februari 2023Direct bijdragen aan de politiek van Volt 

Volt gaat zorgen voor een meer menselijke en sociale maatschappij en wil duurzame en technologische vooruitgang realiseren. Hoe gaan we dat waarmaken? Door voor de 5 Volt thema’s

Digitalisering | Burgerkracht | Sociaal Evenwicht | Economische Renaissance | Klimaat & Duurzaamheid

Commissies te maken voor alle gemeentes binnen onze regio. De commissies gaan op zoek naar goede voorbeelden die we in ons beleid kunnen verwerken en die onze fracties kunnen helpen. Onze eerdere oproep om je aan te melden heeft geresulteerd in een aanjaaggroep. Myrthe de Ridder, Gedeon Noordzij, Faye Hartman en Tineke Otter hebben een plan gemaakt. Komende maand gaan we daarmee beginnen. De commissies zijn pragmatisch, realistisch en doeltreffend. Voor elke commissie zoeken we een mooie mix van talenten waaronder

onderzoeken | beleid maken | politiek opsnuiven | tekst schrijven | theorie | ervaring

Herken jij een talent van jezelf, laat je verleiden en kom erbij. Meld je dan aan bij Tineke Otter (tineke.otter@volteuropa.org) en houd je agenda vrij op donderdagavond 2 maart. Je mag ook bellen (06 142 042 46).

Wat kun je verwachten van het bestuur?

Van regio co-lead Jeroen van Ginneken krijgen wij deze mooie infographic waarin wij aangeven wat wij als bestuur zien als onze missie en verantwoordelijkheden voor jullie (Volt leden in de regio Arnhem-Nijmegen).

Project Hoofdlijnen van Beleid op 14 februari in Arnhem


Op 14 februari komt het landelijke beleidsteam langs in Arnhem voor een dialoog sessie met Volt-leden. Tijdens deze sessie (en soortgelijke in de rest van Nederland) werken wij samen aan een globale visie op de lange termijn (5 tot 15 jaar) en geven wij daarbij richting en motivatie aan. De hoofdlijnen van beleid geven antwoord op de vraag: Waar willen we naartoe?


Op de avond in Arnhem gaan we het hebben over het onderwerp Bestuurlijke Inrichting en gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over 4 vraagstukken. Achteraf is er uiteraard tijd voor een borrel. De dialoogsessie vindt plaats van 18:30 tot 22:00 in de kapel van de monumentale Koepelgevangenis aan de Wilhelminastraat 16 in Arnhem. 


Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar: https://voltnederland.org/evenementen/save-the-date-volt-dialoogsessies-hoofdlijnen-van-beleid-nw6lw


Nieuwjaarsbijeenkomst 10 januari


Op 10 januari hebben wij als Volt regio Arnhem-Nijmegen een meet & greet georganiseerd met de kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Nadat de leden om 20:00 waren binnengedruppeld in cafe ‘t Haantje in Nijmegen Oost kon de avond beginnen. We begonnen met een voorstelronde van de drie kandidaten. Elmar Theune was er natuurlijk bij als lijsttrekker, en de nummers twee en vier van de lijst ook: David Eissens en Dennis Uenk. Na een korte introductie stonden ze paraat om de vragen van leden te beantwoorden met een levendige discussie als gevolg. Na de voorstelronde stonden er 3 leuke stellingen op de planning. In kleine groepjes werd er gediscussieerd over woningbouw, toegankelijkheid van openbare instellingen en klimaatplannen. Al met al een zeer geslaagde avond met enthousiaste gesprekken en nieuwe verbindingen tussen leden dankzij een hoge opkomst.


Flyeren over de grens


Op zaterdag 28 januari heb ik als trotse Volter campagne helpen voeren voor de aankomende Provinciale Statenverkiezingen (minder dan 6 weken vanaf nu!). Tot zover niets bijzonders. Maar het uitdelen van flyers gebeurde ditmaal in Kleve, net over de grens bij Nijmegen. Dit was een groot succes! Wij stonden op een drukke winkelstraat met Volt-leden die helemaal uit Brussel waren gereisd maar ook uit Gelderland en Kleve natuurlijk. 


Nederlanders die in het buitenland wonen mogen sinds dit jaar voor het eerst de Eerste Kamer helpen verkiezen. Wij hoopten dus ook om Nederlanders te spreken die in Duitsland wonen. Daarnaast komen er in het weekend veel Nederlanders boodschappen doen in Duitsland en die konden wij dus vertellen over dat zij binnenkort mogen stemmen. Natuurlijk spraken wij ook veel Duitsers (en een enkele Franse toerist). Omdat het flyeren georganiseerd was door de lokale Volt Kleve groep konden wij hen vertellen over wat Volt wil doen voor Nordrhein-Westfalen. Het zonnetje scheen, wij kregen veel leuke reacties van mensen die Volt al kenden en wij kijken er nu al naar uit om Volt leden uit Duitsland te verwelkomen voor campagne acties in Nijmegen en Arnhem! Jan Jensma (penningmeester Volt regio Arnhem-Nijmegen)


Christine Mallon: Volt en vrouw 

Misschien heb je dat zelf al eens ervaren; er kwam weer een ronde leeftijd aan. Dit jaar word ik 50. En ik keek terug op die eerste 50 jaar en bedacht me dat ik alles heb, alles ben en alles doe wat ik graag zou willen. Wat ga ik dan doen met de tijd die voor mij ligt? Ik vond het tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid voor de maatschappij waarin we leven en voor hoe we met elkaar omgaan. 


Ik vond Volt en we gingen een verkenning aan met elkaar. Wat is lokale politiek en is lokale politiek wel iets voor mij? Ach ja, ik merk dat ik blijf twijfelen. Maar de leuke mensen die ik ontmoet maken dat ik me thuis voel. En dat vind ik een mooie basis voor de verkenningstocht. Voorlopig ben ik daarom City Lead van Nijmegen en mag ik vanuit die functie deelnemen in het bestuur. Ik hoop dat ik wat kan bijdragen en verder zien we het wel. 


In Nijmegen ben ik benieuwd wat we op kunnen bouwen voor Volt. De waardevolle standpunten van Volt verdienen een plek in Nijmegen, ook al zitten wij (nog) niet in de raad. En de positieve grondhouding en de drang naar samenwerking kan de smeerolie zijn voor het politieke landschap. Hoe en wat we opbouwen weet ik nog niet, maar dat kan en ga ik in mijn eentje ook niet bedenken. Gelukkig doen we het samen dus ik ben erg benieuwd naar wat de Nijmeegse leden willen en vinden. Graag ontmoet ik jullie en ik heb een kleine vragenlijst gemaakt om te kijken of jullie elkaar ook graag ontmoeten en hoe dan. 


Link naar de vragenlijst voor Nijmeegse leden.

Invullen duurt maar 1 minuut!


Ik hoor het graag! 


p.s. wat feitjes is ook leuk: twee kinderen van 16 en 18, waarvan de oudste al studeert, ik lat met een relatie in Zoetermeer, in mijn werkende leven ben ik senior communicatieadviseur sociaal domein en vakgroepleider van de andere communicatieadviseurs bij de gemeente Apeldoorn.

En dan tenslotte nog…


- De website van Volt Gelderland wordt voortdurend vernieuwd. Kijk vooral naar onze speerpunten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Het Volt Gelderland verkiezingsprogramma staat erop, net als de 12 prachtige kandidaten voor Volt in onze provincie. 


- Op 22 januari zagen wij hoe er in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens het landelijk congres de kieslijst voor de Eerste Kamer gekozen. Het was ontzettend interessant om ook zo nader kennis te maken met de lijsttrekker, Gaby Perin-Gopie. De verkiezingen komen er snel aan, en het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat Volt het goed doet in regio Arnhem-Nijmegen, in Gelderland en in de rest van het land: 60% van de Europese taken worden tenslotte uitgevoerd door de provincies!


- Een oproep om ondersteuningsverklaringen voor de Provinciale Statenverkiezingen te komen ondertekenen in de Stadswinkel van Nijmegen had groot effect. Vol trots stonden wij hier in de wetenschap dat wij voldoende ondersteuningsverklaringen hadden om ook in kieskring Nijmegen mee te kunnen doen!

Nieuwsbrief 25 december 2022

Inleiding 


In deze nieuwsbrief stelt onze nieuwe co-regiolead Tineke Otter zich aan jullie voor, en ligt ze meteen een tipje van de sluier op wat er achter de schermen in een bestuur overleg plaats vindt. Jeroen van Ginneken introduceert 'Thema Commissies', doet meteen een oproep voor deelnemers, en verwijst tussen neus en lippen door naar onze openstaande vacatures. Zo zijn we op dit moment op zoek naar een Fractievolgster (v/x/m). Het Communicatieteam is op bezoek geweest bij de raads- en fractievergaderingen in Arnhem. Vol  trots vermelden we ook aan welke amendementen en moties de Arnhemse Volt fractie meegewerkt heeft tijdens de begrotingsvergadering. Tenslotte roept het bestuur in “Inclusie & Diversiteit” geïnteresseerden mensen op naar de themabijeenkomst van 13 december te komen.


Onze Regio co-lead (duovoorzitter) Tineke stelt zich voor


Tineke Otter heeft een brede (project)managementervaring in de ‘not for profit’ sector. In het bijzonder de thema’s veiligheid, werken, wonen, jeugd en duurzaamheid hebben haar warme belangstelling. Organiseren zit haar in het bloed en dat stelt ze graag beschikbaar aan de prachtige VOLT beweging. Hoe beter de VOLT visie ingebed wordt in de gemeentelijke programma’s in onze regio hoe liever het haar is. Ze woont samen in een door hen zelf zo duurzaam mogelijk gebouwd huis en is trotse moeder van een studerende dochter. In de vrije tijd wandelt ze veel, kookt en eet (😊) graag biologische vega gerechten en bezoekt musea, concerten en steden.   


Tineke Otter

Het bestuur (nog) beter georganiseerd 

 

Op een zonnige zaterdag heeft het bestuur de organisatiekoers onder de loep genomen. Hoe actief moeten we zijn zodat niemand meer om de VOLT visie heen kan. Op kleurrijke, inspirerende en actieve wijze hebben we samen onze koers verbeeld. Binnenkort horen we graag wat jullie ervan vinden. We doen het samen voor een duurzame en sociale regio Arnhem -Nijmegen nu en in 2040. Volt als schakel, mensen als drijvende kracht. 


Tineke Otter

Thema Commissies

 

We gaan starten met iets nieuws: Thema Commissies. Regelmatig vraagt de fractie of de wethouder in Arnhem zich af wat het Volt standpunt is over een bepaald onderwerp. De commissies verzamelen wetenschappelijk onderzoek, (inter)nationale best practices en bedenken een antwoord. Ook als er geen directe vragen komen, kunnen commissies zich buigen over actuele thema's, bijvoorbeeld in Nijmegen of andere gemeentes. Dit is dan input voor het beleidsdocument en onze Social Media kanalen om nog meer mensen te bereiken. Er zijn commissies op de Volt thema's Slimme Overheid; Economische Renaissance; Sociale Gelijkheid; Wereldwijde Balans; Burgerkracht; Versterkt Europa. Wil jij helpen met het opzetten van (één van) deze commissies? Laat het weten via Arnhem-Nijmegen@volteuropa.org of kom naar één van onze evenementen.

 

Liever op een andere manier helpen? Kijk naar één van onze andere vacatures. Zo zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een Fractievolgster (v/x/m).


Jeroen van Ginneken 


Het Communicatieteam van Volt Arnhem – Nijmegen bezoekt de raadsvergaderingen

Als communicatieteam van Volt Arnhem - Nijmegen vroegen we onze nieuwe fractiemedewerker Faye Hartman of we een raadsvergadering en fractieoverleg konden bijwonen. Geen probleem zei ze, die zijn openbaar. Dus togen wij naar de raadsvergadering van 9, en het fractieoverleg van 14 november. De raadsvergadering was bijzonder omdat de begroting voor 2023 behandeld zou worden.

 

Voor mij was het de eerste keer in 20 jaar dat ik de Arnhemse raadszaal zag. Een belevenis, ook hoe Ahmed Marcouch de vergadering opende en leidde. “In derde persoon enkelvoud spreken graag!” tegen een raadslid die een collega direct aansprak. De spreektijd die elke partij heeft, werd zorgvuldig bijgehouden. Leuk was ook te zien dat zowel fractievoorzitter Niels Scholten en wethouder Maurits van de Geijn LHBTI+ kleuren droegen. De volledige avond heb ik niet bijgewoond. De stemming was voor mij een brug te ver.


Aangenomen amendementen en moties:

 


… en de fractievergadering

Maandag 14 november waren we bij de fractievergadering bij een van de fractievolgers thuis. De twee raadsleden, de twee fractievolgers, de fractiemedewerkster en een fractieondersteuner waren aanwezig. Op mij kwam het over als een bijeenkomst waar in korte tijd veel agendapunten afgetikt werden. Als leek duizelen de namen die over de tafel vliegen. Spannend is het verder te horen hoe samengewerkt wordt met andere partijen. En vers van de pers is het leuk te horen welke punten Volt mede-ingediend heeft tijdens de begrotingsvergadering van de vorige week.

 

Zowel raads- als fractievergadering kunnen door mensen van binnen en buiten Volt bijgewoond worden. Maar het is dan wel handig je interesse te melden bij Faye, door een mail te sturen naar fractie.arnhem@voltnederland.org.

 

Iris Vree en Michel Bergijk

Congres Provinciale Staten Gelderland


Gisteren werd in Rozet het eerste Gelderse Ledencongres gehouden! Geweldig te zien hoe Arnhem en Volt Gelderland elkaar kunnen versterken

Mede ook de inbreng van onze landelijke fractievoorzitter Laurens Dassen maakte het evenement een geweldig succes.


Een belangrijk onderdeel van het congres waren de verkiezingen voor de kandidatenlijst. Elmar Theune is onze nieuwe lijsttrekker. En mocht je het niet aan haar voornaam afzien, we hebben een vrouwelijk lijsttrekker!


De overige leden van de Gelderse lijst zijn:

David Eissens 

Vera Buijs

Dennis Uenk

Julia Löhr

Ed Veldhuis 

Esther Schenkelaars 

Jan Maarten de Hoop

Nita Hermans

Roland van Vulpen

Noël Bos

Niels Cramer


Heb je nog ergens wat tijd voor Volt, Volt Gelderland kan alle hulp bij campagne nog gebruiken. Neem contact op met henk.vandonselaar@volteuropa.org.


Henk van Donselaar, projectleider verkiezingen Provinciale Staten Gelderland.

Bijeenkomsten

Volt Themabijeenkomst “Inclusie & Diversiteit” 

De themabijeenkomst “Inclusie & Diversiteit” vindt plaats op dinsdag 13 december bij “Jessie D”, Korenmarkt 14 in Arnhem. De inloop is om 19:30, en de bijeenkomst begin om 20:00.


Wethouder Maurits van de Geijn van Arnhem zal de bijeenkomst openen.


Het programma is als volgt:

1.  Hoe zorg ik dat elk kind veilig kan spelen? Bianca Hierck van Bijzonder in Arnhem;

2.  Passen burgers met een beperking in de politiek? Nita Bouwman, kandidaatlid Volt voor de Provinciale Statenverkiezingen;

3.  Inclusie, hoe organiseer je dat? Met Mohammed Bencheikh, bestuursadviseur inlcusie

4.  Hoe diverser hoe creatiever?

 

Het zijn allemaal sprekers met een eigen inzicht op het zeer interessante en tevens divers onderwerp waarover we graag met je aan de slag gaan.  Met de opbrengst van deze avond kan de commissie "Sociale Gelijkheid" gelijk aan de slag. Denk en doe je ook mee? 


Bijeenkomst in Nijmegen

Op 10 januari 2023 zal de eerstvolgende bijeenkomst in Nijmegen bij Tierny’s Pub zijn. Op dit moment is het onderwerp nog niet bekend. 


Introduction 


In this newsletter, our new co-regional leader Tineke Otter introduces herself to you, and she immediately gives a hint of what goes on behind the scenes in a board meeting. Jeroen van Ginneken introduces 'political committees', immediately launches a call for participants, and casually refers to our vacancies. For instance, we are currently looking for a (preferable female) group follower (w/x/m). The communications team visited the council and parliamentary group meetings in Arnhem. We are also proud to mention which amendments and motions the Arnhem Volt group contributed to during the budget meeting. Finally, the board in calls on interested people to come to the theme meeting 'inclusion & diversity' on 13 December.


Our new co-regional leader (co-chair) Tineke introduces herself


Tineke Otter has broad (project) management experience in the 'not for profit' sector. She is particularly interested in safety, work, housing, youth and sustainability. Organising is in her blood and she likes to put that quality to work for the wonderful Volt movement. The better the Volt vision is embedded in the municipal programmes in our region, the better it is for her. She lives with her partner in a house they built themselves as sustainably as possible and is proud mother of a student daughter. In her spare time, she hikes a lot, enjoys cooking and eating (😊) organic vegetable dishes and visiting museums, concerts and cities.


The board (even) better organised

On a sunny Saturday, the board scrutinised its organisational course: how active should we be so that no one can ignore the Volt vision anymore? In a colourful, inspiring and active way, we visualised our tasks in this together. Soon we would like to hear what you think. We are doing it together for a sustainable and social Arnhem Nijmegen region, now and in 2040. Volt as the link, people as the driving force.


Tineke Otter


Theme Committees

We will start with something new: Theme Committees. Regularly the Municipality Fraction or the Alderman in Arnhem asks what the Volt position is on a certain topic. The committees gather scientific research, (inter)national best practices and come up with an answer. Even if there are no direct questions, committees can look into current topics, for example in Nijmegen or other municipalities. This is then input for the policy document and our social media channels to reach even more people. There are committees on the Volt themes: smart government, economic renaissance, social equality, global balance, citizen power, strengthened Europe. Would you like to help set up (one of) these committees? Let us know at Arnhem-Nijmegen@volteuropa.org or come to one of our events.

 

Rather help in another way? Take a look at one of our other vacancies. For example, we are looking for a (preferably female) group follower (w/x/m).


Jeroen van Ginneken


The communication team of Volt Arnhem - Nijmegen visits the council meeting ...

As communication team of Volt Arnhem - Nijmegen, we asked our new group member Faye Hartman if we could attend a council meeting and group meeting. No problem, she said, they are public. So we went to the council meeting on 9 November, and the group meeting on 14 November. The council meeting was special because it would deal with the 2023 budget.

 

For me, it was the first time I had seen the Arnhem council chamber in 20 years. An experience, also how Ahmed Marcouch opened and led the meeting. "Please speak in third person singular!", to a councillor who addressed a colleague directly. Each party's speaking time was carefully monitored. It was also nice to see that both group chairman Niels Scholten and councillor Maurits van de Geijn wore lgbti+ colours. I did not attend the full evening. The vote was a bridge too far for me.


Amendments and motions adopted:


...and the Municipal Council Group Meeting

On Monday, 14 November, we attended the group meeting with one of the group followers. The two councillors, the two group followers, the group assistant and a group supporter were present. To me, it came across as a meeting where many agenda items were ticked off in a short time. As a layperson, the names flying across the table were dizzying. It was also exciting to hear how people work together with other parties. And fresh off the press, it was nice to hear which points Volt had co-sponsored during the previous week's budget meeting.


Both council and political group meetings can be attended by people from inside and outside Volt. But it is then useful to register your interest with Faye, by sending an email to fractie.arnhem@voltnederland.org.

 

Iris Vree and Michel Bergijk


Congress Provincial States Gelderland

Yesterday, Volt Gelderland had its members' congress. It was marvellous to see how Arnhem and Volt Gelderland can reinforce each other.Thanks also to the input of our national group chairman Laurens Dassen this event was a great success.


An important part of the congress were the elections for the list of candidates. Elmar Theune is our new political leader. And if you haven't concluded it on the bases of her first name, we have a female political leader!


The other candidates of the Gelderland list are:

Vera Buijs

Dennis Uenk

Julia Löhr

Ed Veldhuis 

Esther Schenkelaars 

Jan Maarten de Hoop

Nita Hermans

Roland van Vulpen

Noël Bos

Niels Cramer 


When you have some time you want to invest in Volt, Volt Gelderland can use all the help it can get during the campagne. Contact henk.vandonselaar@volteuropa.org.


Henk van Donselaar, project leader elections Provincial States Gelderland.

Meetings

Theme meeting 'Inclusion and Diversity'


The theme meeting 'inclusion & diversity' will be held on Tuesday 13 December at Jessie D, Korenmarkt 14 in Arnhem. The walk-in is at 19:30, the meeting starts at 20:00.


Alderman Maurits van de Geijn from Arnhem will open the meeting. 


The programme is as follows:

These are all speakers with their own insights on the very interesting and also diverse topic we would like to discuss with you. With the proceedings of this evening, the committee "social equality" can start right away. Do you also want to participate?


Meeting in Nijmegen


On 10 January 2023, the next meeting will be in Nijmegen at Tierny’s Pub. At the moment, the topic is not yet known. 

Nieuwsbrief 27 november 2022

Inleiding

In deze nieuwsbrief een bericht van de General Assembly in Praag, onze nieuwe fractiemedewerker voor de Arnhem-fractie, bekendmaking van de datum van het Volt-Provinciale Statencongres en borrelnieuws.

 

Bericht van de General Assembly in Praag

Op 8 en 9 oktober vond in Praag de General Assembly (GA) van Volt Europa plaats. Dit congres voor alle leden van alle nationale Volt-partijen is met meer dan 800 aanwezigen heel goed bezocht! Onze Arnhemse raadsleden Marlies Neutkens en Niels Scholten waren er ook bij.

 

Niet iedereen kon echter een weekend naar Praag om het congres bij te wonen. Het bestuur van Volt Arnhem-Nijmegen besloot daarom een vertoning van de GA te organiseren. Op zaterdag 8 oktober en zondag 9 oktober zaten wij als bestuur in Multifunctioneel Centrum De Omnibus in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Ondanks wat gestress om een technisch mankement hebben wij met behulp van een beamer alle gebeurtenissen op het hoofdpodium heel helder kunnen volgen. Maurits van de Geijn, de wethouder namens Volt in Arnhem, kwam ook langs. Met de aanwezigen voerden wij goede discussies over de waarden van Volt Europa en hoe wij die kunnen toepassen op lokaal niveau.

Tijdens de GA zijn er naast procedurele stemmingen ook heel interessante discussies gehouden over wat de prioriteiten van Volt Europa zouden moeten zijn. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden al in 2024 plaats, en na een peiling onder Volt-leden werden de volgende 10 prioriteiten gepresenteerd:

1. a more democratic Union,

2. energy transition and security,

3. mitigation of global warming,

4. common European defence,

5. equal opportunities,

6. common migration policy,

7. tax justice,

8. European infrastructure and connections,

9. sustainable well-being,

10.  the future of education.

 

Wij hebben als bestuur erg positieve dingen gehoord van de mensen die in Praag bij de GA waren, en het was ook van veraf heel bijzonder om naar te kijken. We beschouwen deze bijeenkomst om samen het congres te kijken in Schuytgraaf als een geslaagde actie, en wij gaan soortgelijke activiteiten dan ook ondernemen in de toekomst.

Het volgende Volt Europa-congres kun je ook alvast in je agenda zetten: 3 en 4 juni 2023, in Boekarest in Roemenië. Wij verwachten dan opnieuw een evenement te organiseren om met de beamer mee te kijken met de Volt-Arnhem/Nijmegen-leden die naar Boekarest gaan!

Bestuur Volt Arnhem-Nijmegen

 

Onze nieuwe fractiemedewerker Faye Hartman stelt zich voor

Beste Volt-leden van Arnhem en Nijmegen,

Ik ben Faye, de eerste fractiemedewerker van Volt Arnhem. Na mijn kandidaatstelling bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 wilde ik graag betrokken blijven bij Volt.

Als fractiemedewerker steun ik onze twee raadsleden en fractievolgers op praktisch, inhoudelijk en politiek vlak. Zo houd ik de agenda bij, plan ik afspraken en werkbezoeken in en notuleer ik bij de fractievergaderingen. Verder laat ik het geluid van de Arnhemse Volt-fractie horen op sociale media en denk ik mee over oplossingen voor Arnhem.

De dynamische omgeving van de lokale politiek past bij mij. Het is een mooie uitdaging om structuur te brengen in een nieuwe fractie. Ik houd het overzicht, zodat Niels, Marlies, Wibe en Christiaan zich volledig kunnen focussen op het vertegenwoordigen van de inwoners van Arnhem. 

Ik ben in september begonnen aan de premaster Bestuurskunde in Rotterdam. Ik pas nieuw geleerde inzichten toe bij de Volt-fractie en breng voorbeelden uit de Arnhemse politiek mee naar mijn studie. Mijn persoonlijke interesses liggen bij stedelijke voedselvraagstukken en interactive governance.

Wil je een keer de wekelijkse fractievergadering bijwonen, heb je suggesties voor een evenement waar wij bij moeten zijn of heb je andere ideeën voor de Arnhemse Volt-fractie? Laat het ons dan weten via fractie.arnhem@voltnederland.org!

 

Maandelijkse regioborrels

Voortaan staat in de nieuwsbrief de locatie van de borrel van deze en de volgende maand met het bestuur en andere leden. De borrels vallen op de tweede dinsdag van de maand, in de oneven maanden in Nijmegen, in de even maanden in Arnhem.

 

Borrel 8 november in Nijmegen

Volt Arnhem-Nijmegen organiseert maandelijks een borrel waar leden met elkaar in contact kunnen komen. De eerstvolgende borrel is al op dinsdag 8 november in Nijmegen in Tierny’s Pub. Max Luijendijk verlucht deze avond met stellingen met betrekking tot de Provinciale Statenverkiezingen.

 

Het adres van Tierny's Pub is Molenstraat 55, 6511 HA in Nijmegen.

Themabijeenkomst 13 december in Arnhem

In december heeft Volt Arnhem-Nijmegen een themabijeenkomst die op een nader te bepalen locatie in Arnhem zal plaatsvinden. Deze avond zal in het teken van inclusie/diversiteit staan. 

 

Helaas bereikte op 25 oktober ons het bericht dat onze vaste locatie in Arnhem, Grand Cafe Metropole, per direct stopt. We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. In de volgende nieuwsbrief zullen we de locatie geven.

 

Foto: 221011 Borrel_Metropole_Arnhem.jpg

Nieuwsbrief 11 oktober 2022

Inleiding

Een nieuwe nieuwsbrief, met enige vertraging. Voortaan wordt de redactie vanuit het landelijk bureau verzorgd. Het nieuwe proces werd gaandeweg aangepast. Veel was dus bij het schrijven nog onduidelijk, bijvoorbeeld of de mail nog in de ‘Volt-koppensnellenstijl’ aangeleverd gaat worden. ‘Volt-koppensnellen’ is de manier waarop de nieuwsbrief alleen koppen en linken naar de website bevat, zodat de lezer in een oogopslag kan zien of er iets voor diens gading bij zit. Het proces werkt alleen nog niet naar behoren, dus wordt de nieuwsbrief op de oude manier verzonden. 

In deze nieuwsbrief als vanouds een ‘bericht van de Volt-fractie’, met daarin de introductie van de fractievolgers, en de nieuwsservice van de fractie. In ‘succesvolle campagne bij intromarkt Nijmegen’ vertelt het bestuur over de informatiestand die we hadden op Radboud University. In ‘drie bestuursleden formeel ingestemd’ wordt het resultaat van de laatste stemronde gemeld. Succes nieuwe bestuursleden! En er zit nog meer in het vat… ten slotte wordt in ‘Volt-bierpakket’ de bierliefhebber gewezen op Volt-bier.  

Bericht van de Volt-fractie

Jullie kennen allemaal onze Arnhemse raadsleden Marlies en Niels. Maar wisten jullie ook dat er twee fractievolgers voor Volt zijn. Dit zijn Wibe Snelting en Christiaan Zevenbergen. Samen vormen zij de Volt-fractie.

Wibe en Christiaan mogen niet stemmen in de raad, maar zij mogen wel de Volt-fractie vertegenwoordigen in de raadskamers.

Ongeveer één keer per maand is er een raadsvergadering waarin alle formele besluiten genomen worden. Hiertussen zijn wekelijks de raadskamers., waarbij meestal drie verschillende vergaderingen parallel plaatsvinden. Daarom is het dus goed dat er fractievolgers zijn, want het is onmogelijk voor Marlies en Niels om dit allemaal te volgen.

Marlies, Niels, Wibe en Christiaan willen jullie graag actiever op de hoogte houden van wat er speelt in de raad; en ook soms wat meer achtergrond geven bij de standpunten en het stemgedrag.

Om dit te doen is een WhatsApp- en Signalgroep gevormd. Ben je hierin geïnteresseerd? Maak dan gebruik van één van de volgende links: Whatsapp of Signal. Deze groepen zijn openbaar. Deel ze dus vooral ook met mensen die wel geïnteresseerd zijn maar (nog) geen lid. 

Succesvolle campagne bij intromarkt Nijmegen

Eén van de leukste dingen bij Volt is dat we weinig ervaring hebben. Daarom kunnen we lekker experimenteren met nieuwe dingen. Zo wilden we iets nieuws proberen rondom de introductiemarkt in Nijmegen. Bij deze markt kun je een kraam huren en je zo presenteren aan tienduizenden nieuwe en bestaande studenten. In totaal staan er wel 100 stallingen van sportclubs, studentenverenigingen en hobbyclubs. Er is elk jaar ook een plein ingericht voor politieke partijen en je raadt het al: Volt was er voor het eerst bij! In totaal waren er wel 15 partijen aanwezig, de meeste met hun jongerenafdeling. Bij Volt hebben we geen jongerenpartij omdat onze partij zelf zo jong is. Daarnaast mag iedereen meeschrijven aan het beleid, of je nu jong of oud bent. Je hebt dus direct invloed en hoeft niet eerst actief te zijn bij de jongerenpartij.


We hadden al onze vlaggen, T-shirts, stickers en flyers van stal gehaald om onze kraam aan te kleden. Nadat we ons spuitbare stoepkrijt hadden opgespoten – en na boze gezichten van de organisatie weer hadden weggehaald – konden we beginnen. Berry, Jan en Jeroen waren de trotse vertegenwoordigers van Volt.


Langzaam druppelden de eerste studenten binnen. In het begin zagen we vooral veel studenten Politicologie, maar het werd drukker en drukker. We hebben veel studenten kennis kunnen laten maken met onze partij en onze ideeën. Binnen een mum van tijd waren we uitgedroogd en hadden we extra water nodig om de kelen te smeren. Tijdens de topdrukte, zo rond 15:00u, stonden er wel 10 studenten bij onze kraam met elkaar de ideeën van Volt te bespreken. Daarvoor en daarna hebben we ook kennis gemaakt met andere partijen en tips gekregen hoe we het nog beter kunnen doen. Wat leverde het op? Dat is moeilijk te meten. We hebben in ieder geval zo’n 50 e-mailadressen opgehaald van mensen die graag onze nieuwsbrief willen ontvangen (hallo nieuwe mensen!) Hopelijk levert het ook veel nieuwe leden en natuurlijk stemmen op.


Wat hebben we geleerd?

Als stickers en flyers een uur voor het einde op zijn, heb je te weinig stickers en flyers. Of te veel enthousiasme 😊

Veel mensen willen goodies. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Er zijn veel goede ideeën, maar zorg ook voor een manier om ze te bewaren.

Maak het makkelijk voor mensen om Volt te volgen of te helpen.

Iedereen was het erover eens dat we dit idee de komende jaren zeker moeten herhalen. Het zorgt voor veel verbinding met een leuke groep enthousiastelingen die we bij Volt goed kunnen gebruiken!

Drie bestuursleden formeel ingestemd

Het bestuur van Volt Arnhem-Nijmegen begint steeds meer vorm te krijgen. Deze week zijn er drie bestuursleden formeel ingestemd. Michel Bergijk (communicatie), Max Luijendijk (secretaris) en Richard van Riessen (politiek-city-lead Arnhem) waren al actief als ad interim. Nu zijn ze ook door de leden ingestemd en daarmee officieel benoemd als bestuurslid. Alle nieuwe bestuursleden zijn ruimschoots verkozen met meer dan 80% positieve reacties.

Het regionale bestuur bestaat verder uit Jeroen van Ginneken (co-regio lead), Jan Jensma (penningmeester) en Niels Venselaar (organisatie city-lead Arnhem). Tineke Otter vervult de komende periode een rol als ad-interim-co-regiolead. Er wordt nog gezocht naar een organisatie-city-lead Nijmegen en overige gemeentes. 

Ten slotte zijn we in gesprek met een enthousiaste vrouw voor Nijmegen om ons bestuur uit te breiden. Ook in de andere gemeentes van de regio hebben we ruimte voor enthousiaste vrijwilligers die het Volt gedachtegoed lokaal willen uitdragen. Ook expats en niet-Nederlanders worden uitgenodigd deel te nemen aan het regiobestuur. We zijn dan ook niet voor niets een pan-Europese politieke partij.

Maandelijkse regioborrel

Omdat de Volt-bierpakketen uitverkocht zijn bij deze een uitnodiging voor de maandelijkse regioborrel vanavond, deze keer in Grand Cafe Metropole. 

Nieuwsbrief 27 november 2022